Regler och reglering för fäktning

Idag så är fäktning en av de mest populära sporterna inom de olympiska grenarna och oavsett om man utövar fäktning själv eller tycker om att titta på så blir det enklare att förstå sporten om man kan de olika reglerna i fäktning. Om man kan reglerna så kan det dessutom bli ännu mer spännande än det var innan. Fäktning har funnits med i de olympiska spelen ända sedan 1896. Det finns dock en hel del regler som man som fäktare måste hålla sig till. Det finns även en hel del regleringar kring spelet.

Först och främst så måste alla fäktare hälsa på varandra innan en match. Om man glömmer bort att göra detta eller vägrar så blir man diskvalificerad och får inte delta i spelet. Att hälsa kallas för salute. Foil och sabre uppmuntrar fäktarna till strategiska och därmed mer spännande matcher istället för mer slumpmässiga slag. Fäktaren måste träffa sin motståndare för att få poäng och när den lyckas med detta ska det redogöras. Den fäktare som lyckas få in 15 träffar först kommer att vinna spelet.

Marken som matchen utspelas på ska vara helt platt, området som man fäktas på är cirka 2 meter brett och 14 meter långt. Går man utanför detta område så får motståndaren poäng och gör man det upprepade gånger kan man bli diskvalificerad. Var på kroppen man ska träffa sin motståndare beror på vilket vapen som man använder sig av. Det varierar var det giltiga området på kroppen är beroende på om man använder sig av en Sabel, Foil eller värja. Tävlingen sker på egen risk av de deltagande och det är viktigt att de tävlande bär skyddsutrustningen under hela tävlingen.

Man får endast använda sig av en hand i fäktning. Särskilt undantag kan beviljas om den tävlande har en typ av skada på ena handen.