Den korrekta klädseln vid fäktning

När man fäktas så krävs det att man har vissa kläder på sig, de kläder man bär är främst tänkt att fungera som skyddsutrustning och det finns en hel del krav för vad som är en korrekt klädsel i fäktning. Först och främst så ska tyget i fäktarens klädsel klara av 800 Newton tryck på en yta av 2×2 millimeter. Det är på ett ungefär en avbruten klingas yta och ser till att om värjan som används på något sätt skadas så kommer man inte av misstag kunna skada sin motståndare på grund av de kläder som fäktaren har på sig.

När man fäktas så bär fencing vestman en figursydd väst som täcker ända ned till grenen och har ett band mellan benen. Man bär även en plastrong som skyddar underarmen och ger ett dubbelt skydd på den armen som bär vapnet. Denna bär man under västen. Man bär även en handske på vapenarmen som skyddar så att värjan inte kan gå upp under ärmen. Man bär byxor som slutar strax under knät och den behöver ha minst 10 centimeters överlappning från västen. Därefter så bär fäktaren även knälånga strumpor, skor som är förstärkta på insidan och rundade vid hälen samt en mask. En del fäktare bär även ett bröstskydd. Detta är obligatoriskt för kvinnor som fäktas.

Under tävlingar kan man även bära en elväst som har ett ledande material och täcker poängytan samt en kroppsledning för att man ska koppla ihop vapnet med stötregistreringsapparaten.

Även om det låter som en hel del kläder så är det kläder som är väldigt enkla och smidiga att röra sig i. Fäktaren måste bära en hel del skyddsutrustning då det vid ett flertal tillfällen har hänt att en värja har skadats eller gått av och det kan leda till allvarliga skador om det inte upptäcks.