Barn som fäktas

När barn söker efter en aktivitet de tycker om och där de får röra på sig, är det många som inledningsvis tänker på fotboll, friidrott, ridning eller innebandy. Det finns dock så många fler roliga idrotter att prova och en som kanske inte är lika känd är fäktning. Att prova nybörjarfäktning kan verkligen bli en lyckträff! Många barn trivs i mindre grupper, vilket det ofta är i fäktningsföreningar, det blir en mysig stämning med bra instruktörer.

I princip alla föreningar har prova på-veckor, till exempel i samband med sportlovet. Då kan man gå dit och se hur det är, kanske följa med en kompis. Olika föreningar kan ha lite olika inriktning på sin fäktning. Det finns sabel, florett och värja, med vilka man kan delta i OS, om man är på elitnivå. Väljer man historisk fäktning handlar det om långsvärd, dolkar och rapirer, vilket inte finns med på OS-programmet.

När man tränar som nybörjare leker man mycket. Det är inte skarpa svärd man får träna med direkt. Antingen kan man ha någon form av attrapper i annat material eller så kan föreningen klä in riktiga svärd i skumgummi. Man tränar attacker och utfall men på ett lekfullt sätt och i slutet av ett träningspass kör man ofta någon lek. Träningspassen innehåller både kondition, precision och balans. Det viktiga är att barnen tycker det är roligt, givande och att de får nya kompisar. Under tiden lär man sig om regler, att hälsa artigt på sin motståndare och att bete sig schysst. Man lär sig även om vilken utrustning och kläder som behövs och hur man ska ta hand om vapnen.

Man kan delta i tävlingar när man blivit lite duktigare men man måste inte detta utan det viktiga är att man har roligt. Fäktning är en relativt liten sport så alla föreningar blir glada för nya medlemmar.